Gert Noordhoff, De Graanrepubliek

‘Superfoods liggen binnen handbereik’

Geboren uit een gezamenlijke passie voor graan heeft De Graanrepubliek een heldere  missie: oude Groninger graansoorten opnieuw op de kaart zetten. Waarom eigenlijk en vanwaar de samenwerking met Snackbar van de Toekomst?

Stilzitten is aan hem niet besteed. Samen met zijn vader en broer runt hij een akkerbouwbedrijf. Daar, in Bellingwolde, houdt Gert Noordhoff zich met name bezig met de biologische teelten. Met pompoen, haver, emmer en sinds kort ook witte kool. Tegelijkertijd is hij bij de provincie Groningen werkzaam als senior beleidsadviseur Leefbaarheid. Maar ook, en dat is de reden van ons gesprek, is hij mede-initiatiefnemer van De Graanrepubliek, een samenwerkingsverband tussen boeren, graanverwerkende bedrijven en consumenten.

 

Vanuit welke achtergrond is het idee voor De Graanrepubliek ontstaan?

‘Ik heb het Groninger landschap de afgelopen decennia flink zien veranderen. In mijn kinderjaren stond het nog vol met uiteenlopende gewassen. Om efficiencyredenen is die variëteit nu grotendeels verdwenen. Dat komt de biodiversiteit en bodemkwaliteit, op z’n zachtst gezegd, niet ten goede. Daarnaast maakten veel akkerbouwbouwbedrijven plaats voor melkveehouderijen. De hoogste tijd dus om weer meer variatie toe te voegen in het landschap! Oude graansoorten als zwarte haver, rode emmer en witte zijn in de vergetelheid geraakt. Doodzonde, want ze hebben een hogere voedingswaarde en meer smaak dan “gewone”tarwe en zijn ook nog eens gezonder. Samen met andere graanliefhebbers ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden om de variëteit in het landschap terug te brengen. Superfoods als Quinoa, goijbessen en chiazaad waren destijds een hype en werden van over de hele wereld aangesleept. Een gemiste kans , vonden we dat. Immers, met de verschillende oude graansoorten liggen de superfoods binnen handbereik: superfoods van Groninger Bodem! Vanaf dat moment besloten we om ze met De Graanrepubliek opnieuw op de kaart te zetten.’

 

Hoe zijn de contacten met Snackbar van de Toekomst ontstaan?

‘Ik heb Marco Agema leren kennen bij de Ketentafel Voedsel Stad & Ommeland. Wij delen een liefde voor verantwoorde en gezonde voeding. Bij voorkeur gemaakt van producten uit de regio. In mijn geval dus oude granen. Zo heeft De Graanrepubliek samen met de Groninger brouwerij Bax Bier een friszoet zomerbier gebrouwen. Het heet Bloemetjes- & bijtjesbier en is gemaakt van 100% lokaal graan, van het oergraan zwarte Emmer om precies te zijn. Maar ook zijn inmiddels al een Graanrepubliek- jenever en een risotto van zwarte haver gepresenteerd. En zo zijn er wel meer kansen om consumenten te verrassen met onderscheidende producten. In de kern bewegen we ons dus op dezelfde markt als Snackbar van de Toekomst. Dan heb je elkaar natuurlijk snel gevonden. ’

 

Wat kunnen De Graanrepubliek en Snackbar van de Toekomst voor elkaar betekenen?

‘In elk geval veel wederzijdse inspiratie. Het maakt mij enthousiast wanneer mensen zoals Marco voorop durven te lopen om uiteindelijk producten te ontwikkelen of te helpen ontwikkelen die goed zijn voor mens, milieu en maatschappij. Naast pioniers heb je ook een soort innovatieruimte nodig om een beweging ook daadwerkelijk in gang te zetten. Die biedt Snackbar van de Toekomst. Maar die bieden wij ook, in de Oude Remise in Bad Nieuweschans. Zo hebben we onlangs samen een Groninger graanbitterbal ontwikkeld waarvan nu onderzocht gaat worden of het in grotere hoeveelheden geproduceerd kan worden. Op het gebied van snacks zie ik overigens niet alleen kansen voor vleesvervangers. Ook voor producten die half vlees en half plantaardig zijn, gloort naar mijn idee een mooie toekomst. Minder vlees, met toevoeging van bijvoorbeeld tuinbonen, waardoor je ook meer toegevoegd eiwit binnenkrijgt. Gezond, maar vooral ook erg lekker.’